Hur fungerar Odor Control?

Uppdaterad

Detta tvättmedel är speciellt framtaget för kläder med oönskade lukter och det neutraliserar lukt och odör. Förut kallade vi det för "Sport wash" så om det är den du letar efter har du kommit rätt - den har alltså bytt namn! Tvättmedlet är framtaget med sportkläder i åtanke eftersom de sitter nära kroppen och utsätts för svett. Dock fungerar det mycket bra på kläder med ingrodda lukter som inte beror på svett också så som exempelvis gamla vintagekläder, mögel, röklukt, ingrodda matfläckar eller läckande blöjor. 

Det som gör tvättmedlet speciellt är zinksalt. Zinksaltet i tvättmedlet är den molekyl som tar hand om odörerna. Svett till exempel består utav en bakteriekultur som lätt sätter sig i kläderna och avger små små molekyler - detta luktar surt. Det är de små molekylerna som vi upplever som illaluktande och de är svåra att tvätta bort helt och hållet. Större molekyler är lättare att bli av med, de sköljs bort lättare under tvätt. Vad zinksaltet gör är att det reagerar med de små molekylerna som luktar och skapar större molekyler, vilket alltså gör att de lättare sköljs bort i tvättmaskinen. 

Förutom att besegra och neutralisera odör tar tvättmedlet även hand om och är skonsamt mot syntet-och bomullsfibrer. Det är väldigt effektivt i låga temperaturer vilket är bra för dina plagg som då inte slits lika mycket. Tvättmedlet är svagt parfymerat av citrus och cederträ och är mycket drygt. Du behöver inte mycket tvättmedel till en maskin. 

Odor Control tillverkas i Danmark (som alla våra tvättmedel samt Fabric Spray). Palmoljan som används i tvättmedlet härstammar inte från regnskogen och är certifierat. Zinksalt är ett biologisk ämne som är nedbrytbart i naturen. 

För att lära dig mer om tvätt och odörer läs gärna vidare i följande artiklar: 

Skötselråd för träningskläder 

Fräscha till secondhand kläder